Skip to main content

Koliko je pritisak važan?

Adaggio Via Rent a Car

Izvor: Auto vesti, septembar 2015.

Vozači uglavnom potcenjuju značaj ispravnog pritiska vazduha u gumama, iako se često naglašava koliko je on važan. Savetuje se i da se pritisak proverava svake dve nedelje ili bar jednom mesečno, ali ni ova „operacija“ najčešće ne stigne na red dok se golim okom ne uoči da je pneumatik „legao“.
Krenimo redom – ukoliko je pritisak vazduha manji nego što bi trebalo, povećaće se potrošnja goriva. Kupujemo dizelaše i ugrađujemo plinske uređaje kako bismo uštedeli, a ne obraćamo pažnju na gume. Nelogično, zar ne? Uticaj na potrošnju zavisi od mnogo faktora, tako da je teško generalizovati, ali zašto uopšte lupati glavu računicom – ovo treba prihvatiti kao činjenicu.
Takođe, vozači stalno kukaju kako su skupe, te često viđamo automobile sa ćelavim ili oštećenim gumama. Istovremeno vidimo da jedna ili dve nisu dovoljno naduvane, što dovodi do njihovog bržeg habanja. Ponovo nelogično, zar ne? Tada se prilikom vožnje zbog deformacije gazećeg sloja više troše spoljne ivice, a stvara se i više toplote, što utiče i na samu strukturu gume.

Stižemo i do ponašanja samog automobila u vožnji. Kada je pritisak manji od propisanog, guma se deformiše i gazeći sloje ne naleže na asfalt kao što bi trebalo. Tako dobijamo težu kontrolu vozila, naročito u kritičnim situacijama, kada njegove reakcije mogu postati neočekivane.

Možemo da kupimo automobil sa fantastičnim oslanjanjem, najkvalitetnijim gumama i pravom vojskom elektronskih sistema za kontrolu ponašanja, ali ako je pritisak vazduha manji nego što treba, nećemo dobiti očekivane vozne osobine.

Sa druge strane, previsok pritisak dovodi do većeg trošenja sredine gazećeg sloja i lošije udobnosti. Istina, blago povećanje pritiska od 0.2 do 0.3 bara gotovo da neće imati negativnog uticaja, osim na udobnost.

Istraživanja u brojnim zemljama su, inače, pokazala da vozači ne mare mnogo za ovu problematiku, a pokazalo se da je i kod nas situacija veoma loša.

Stoga, neka vam ne bude teško da prilikom svakog točenja goriva bacite pogled i na pritisak, mada aparati na pumpama uglavnom nisu naročito tačni. Bolje da to obavite kod vulkanizera.


Pogledajte još:

Adaggio-via

Dodatne usluge

Adaggio via u sklopu svojih težnji da klijentima obezbedi što bolji vozni park po prihvatljivim cenama, nudi i fantastične pogodnosti

Saznaj više
Prevoz putnika i transport robe

Adaggio Via je tu da Vam obezbedi siguran i bezbedan transfer do željenog mesta. U ponudi su Lux vozila, mini kombiji, mini busevi i autobusi.

Partnerstvo sa AMSS

Zahvaljujući partnerstvu sa AMSS nudimo sledeće usluge preko operativnog centra AMSS: šlepanje, sitne pomoći i intervencije na putevima na području Vojvodine.

Mobilna garancija

U slučaju neočekivanih kvarova, Adaggio obezbeđuje blagovremen izazak servisne ekipe i hotelski smeštaj (plaća AMSS) i, po potrebi, drugo vozilo.

Društvene mreže

Adaggio Via Rent a Car Logo

All rights reserved. © Adaggio Via. 2020 Nicey.

Pogodnosti