Skip to main content

Startovanje kablovima.

Adaggio Via Rent a Car

Izvor: Adaggio-via, oktobar 2015.

Leto, sunce, godišnji odmori … Ko bi sada mogao da razmišlja o pripremanju automobila za zimu. Kakve zimske gume, sredjivanje limarije, zamena ulja, antifriz, a da ne pominjemo novi akumulator. Ima vremena – još ce mnogo vode proteci Dunavom dok ne stigne zima.

Zima nas, medjutim, obicno uvek iznenadi, pa se odjednom u svitanje nadjemo u hladnom automobilu kako bezuspešno pokušavamo da upalimo motor. „Crko’ je akumulator“, pomislimo, istovremeno mrzeci sami sebe zbog ove situacije.

Naravno, posle petnaestak minuta „verglanja“ vidimo komšiju kako izlazi iz svog dvorišta: „E, komšija, jel’imaš kablove“. Odgovor je kao po pravilu negativan. Zaustavljate još desetak automobila u prolazu – naravno, niko nema kablove. U ocajanju zakljucavate auto i odlazite na autobusku stanicu vec debelo kasneci na posao.

Da vam se ovakve situacije ne bi dešavale, na vreme sredite auto za zimu (iako deluje da ce do nje proci još citava vecnost) i obavezno kupite te famozne kablove za pomoc pri startovanju.

Ukoliko akumulator ipak otkaže, evo nekoliko saveta:
Možete se povezati sa drugim akumulatorom ciji kapacitet (Ah) ne sme biti znatno manji od ispražnjenog akumulatora.
Iskljucite sve nepotrebne potrošace – drugim recima sve!
Kablove se prikljucuju po sledecem redosledu:
1. prvi kabl prikljuciti na pozitivan pol (+) jednog i drugog akumulatora
2. drugi kabl prikljuciti na negativan pol (-) pomocnog akumulatora i povezati ga sa masom drugog vozila (npr. blok motora)
3. kabl ne prikljucivati na negativan pol ispražnjenog akumulatora
Pokušaj startovanaj ne sme da traje duže od petnaestak sekundi, a auto koji daje struju može pritom da radi. Nakon svakog neuspelog pokušaja napraviti razmak od bar jednog minuta.
Nakon uspešnog startovanja, ostaviti oba motora da rade u „leru“ sa prikljucenim kablovima oko 3 minuta.
Skidanje se obavlja tacno obrnutim redosledom od postavljanja.

Stoga, neka vam ne bude teško da prilikom svakog točenja goriva bacite pogled i na pritisak, mada aparati na pumpama uglavnom nisu naročito tačni. Bolje da to obavite kod vulkanizera.


Pogledajte još:

Adaggio-via

Dodatne usluge

Adaggio via u sklopu svojih težnji da klijentima obezbedi što bolji vozni park po prihvatljivim cenama, nudi i fantastične pogodnosti

Saznaj više
Prevoz putnika i transport robe

Adaggio Via je tu da Vam obezbedi siguran i bezbedan transfer do željenog mesta. U ponudi su Lux vozila, mini kombiji, mini busevi i autobusi.

Partnerstvo sa AMSS

Zahvaljujući partnerstvu sa AMSS nudimo sledeće usluge preko operativnog centra AMSS: šlepanje, sitne pomoći i intervencije na putevima na području Vojvodine.

Mobilna garancija

U slučaju neočekivanih kvarova, Adaggio obezbeđuje blagovremen izazak servisne ekipe i hotelski smeštaj (plaća AMSS) i, po potrebi, drugo vozilo.

Društvene mreže

Adaggio Via Rent a Car Logo

All rights reserved. © Adaggio Via. 2020 Nicey.

Pogodnosti